Mine udflugtsmål i Aalborg Kommune

Drastrup Skov

Drastrup Skov er et ca. 300 ha stort skov- og naturområde i cykelafstand fra Aalborg centrum. Aalborg Kommune og Skov- og Naturstyrelsen har opkøbt arealerne med det formål at plante ny skov tæt ved Aalborg bl.a. for at sikre rent drikkevand og skabe nye rekreative tilbud med plads til friluftsliv og naturoplevelser.

Egholm

Egholm er en mindre ø i den østlige del af Limfjorden umiddelbart vest for Aalborg og Nørresundby. Øen er ca. 6 km² og har ca. 50 beboere. Egholm er forbundet med Aalborg via en færgeforbindelse med en overfartstid på ca. 5 minutter. Størstedelen af Egholm er opdyrket, men der er også en del vild natur tilbage.

Her finder du en kort beskrivelser af og billeder fra spændende udflugtsmål i Aalborg Kommune, og ikke mindst links til længere tekster på bloggen på Facebook

Halkær Mølle

Eng, overdrev, sø, vandløb og skov. Du kan opleve stort set alle himmerlandske naturtyper i naturområderne omkring Halkær Mølle. Vandmøllen i bindingsværk fra 1664 huser et Naturcenter, hvor man finder en udstilling om egnens natur- og kulturhistorie.

Hals

Hals ligger, hvor Kattegat møder Limfjorden, og byder foruden kilometerlange, børnevenlige strande og smukke skovarealer nord for byen, på stemning og en masse oplevelser. Fra havnen kan man tage færgen over fjorden til Egense.

Hals Mose

Hals Mose er flere tusinde år gammel. Men mosen har haft åndenød. Opdyrkning, dræning, gødskning og sprøjtning har presset naturen tilbage. Nu er udviklingen vendt. Marker er blevet til natur, sjælden sumpbirkeskov til urørt naturskov, og det livgivende vand er ført tilbage i den gamle mose.

Hammer Bakker

Hammer Bakker består af mange skovklædte bakkepartier og store hedearealer. I dag er 400 ha. af Hammer Bakker fredet, mens 1400 ha er i privateje. Området er cirkulært, nærmest formet som en ø.

Hou

Hou er en lille havne- og turistby i Vendsyssel med godt 600 indbyggere 8 km nord for Hals ved Limfjordens østlige udmunding. Turisme er byens største indtægt. Byen har to strande på hver side af en tidligere fiskerihavn, der nu benyttes som lystbådehavn.

Lille Vildmose

Lille Vildmose er ikke så lille endda. Tværtimod er den stor, våd og vild. Det store område på 7.600 hektar er en ægte dansk vildmark med storslået og uberørt natur samt et unikt dyreliv – en naturrigdom, som mange ikke ved findes i Danmark.

Lindholm Fjordpark

Lindholm Fjordpark er rig på naturoplevelser både i form af planter og dyr. Det er bl.a. muligt at se den fredede orkidé kødfarvet gøgeurt og så lever både de flotte tårnfalke og de yderst sjældne mosehornugler også i fjordparken

Lindholm Høje

Lindholm Høje er en gravplads fra yngre jernalder og vikingetiden, beliggende på en bakke ved Limfjordens nordside i Nørresundby. Limfjorden er smallest på dette sted, som derfor har fungeret som overfartssted i forbindelsen mellem Vendsyssel og Jylland i øvrigt. På højen findes flere hundrede skibssætninger og over 700 grave, fortrinsvis brandgrave. De ældste er fra omkring år 500 og de nyeste omkring år 1100. Der er også udgravet rester af en by i området.

Lufthavnssøerne

Lige nord for Lufthavnsvej ligger nogle lergrave, der nu er søer. Området er indhegnet og bliver også afgræsset. Der er rigtig idyllisk ved søerne, og Aalborg Kommune, har i den sydlige ende af søerne, åbnet for frit fiskeri.

Lundby Bakker og Lundby Krat

I første halvdel af 1900-tallet bestod Lundby Bakker primært af lynghedearealer. I dag er området vokset til med skov. Lundby Bakker er meget kuperet, og har mange smalle dybe kløfter og stejle skrænter.

Nordens Kridtgrav

I 70 år gravede Portland Cement-Fabrikken efter kridt og kridtslam i Nordens kridtgrav, hvorved de 10-20 meter høje skrænter blev til. I dag er kridtgraven et naturområde med interessante planter og dyr.

Nørresundby

Nørresundby er statistisk set en selvstændig by med knap 24.000 indbyggere, på trods af dens nære beliggenhed ved Aalborg. Den grønne forstad til Aalborg kalder nogle også Nørresundby, og der er da også mange grønne områder at besøge, både langs fjorden og inde i byen.

Poulstrup Sø og Dall Hede

Poulstrup Sø og Dall Hede er et flot naturområde med mange søer, moser, overdrev, skov og krat. Poulstrup Sø ligger smukt mellem bakkerne, og de afmærkede vandreruter gør det nemt at gå på opdagelse.

Nørre Uttrup Fjordpark

Tidligere blev området brugt til råstofindvinding, der blev nemlig gravet ler til Nørre Uttrup Teglværk. Nu er teglværket lukket, og tilbage er Nørre Uttrup Lystbådehavn og en række søer, hvor der har været gravet ler. Tilsammen er det Nørre Uttrup Fjordpark, som kommunen har planer om fortsat at udvikle.

Østerådalen

Østerådalen er et bynært naturområde kun 3 km fra Aalborgs centrum. Selve området Østerådal er over 100 ha. med et rigt fugleliv med lavvandede søer og våde enge som ved højvande oversvømmes af Østeråen.

Østre Anlæg

Østbyens grønne oase i Øgadekvarteret. Få minutters gang fra Aalborg centrum ligger Østre Anlæg, som er et af aalborgensernes foretrukne grønne områder, når der skal slappes af fra storbyens pulserende liv.

Teglværkssøerne

Teglværkssøerne er et skønt naturområde, hvor der tidligere blev gravet ler til Teglværket. Herved opstod flere, naturlige søer, med et rigt fugle-og planteliv. Teglværkssøerne ligger ved Gandrup.

Vokslev Kalkgrav og Huul Mølle

Huul Mølle er sammen med Klæstrup Mølle de eneste bevarede af de syv vandmøller, der gennem århundreder har udnyttet vandkraften i Binderup Å. Vokslev Kalkværk har gravet kalk på begge sider af Huulmøllevej. Kalkgraven er af international betydning.

Mølholm-søerne

I 1898 blev Cementfabrikken Norden opført ved gården Johannesminde, og det førte over de følgende over til dannelse af en ny ”cementforstad”, der kom til at hedde Mølholm, efter jorden hvor fabrikken var opført, men det blev også kaldt Nordens Huse.

Ved fjorden blev der etableret lergrave, det er i dag Mølholm-søerne, og længere mod syd i Hasseris blev der etableret en kridtgrav, Nordens Kridtgrav, der i dag er et rekreativt område. I mellem søerne og kridtgraven bredte byen sig.

Nibe

Nibe er en by og tidligere købstad i Himmerland med godt 5.500 indbyggere (2023), beliggende godt 20 km sydvest for Aalborg.

Nibe opstod som fiskerleje i 1300-tallet pga. det gode sildefiskeri. Havnen er stadig fyldt med atmosfære og den omgivende natur ligesådan

Rærup

Rærup en en lille landsby en kilometers penge syd for Vodskov, lige ved motorvejsafkørsel 17 på E45. Her er der en 20-30 husstande og en tankstation.

Kører man mod syd af Rærupvej, så er der ikke langt ned til Limfjorden. Nogle steder bliver området omtalt som ”havnesedimentbassinerne” andre steder slet og ret ”slambassinerne”. Området har nemlig fået sin nuværende form, som følge af, at Aalborg Havn i forbindelse med havneudvidelser m.v. har pumpet mudder fra Limfjorden op på arealerne.

Aalborg Havnefront

Det er ikke så meget natur men i højere grad arkitektur, kultur og historie der er i fokus når man besøger havnefronten i Aalborg. Den har gennem de seneste år gennemgået en markant foryngelse, men der er også stadig historiske bygninger som Aalborghus Slot og den den gamle stemningsfulde gade Hjelmerstald.