Mine udflugtsmål i Frederikshavn Kommune

Bangsbo

Området omkring herregården Bangsbo i den sydlige del af Frederikshavn byder på noget af landsdelens mest storslåede natur – dannet under den seneste istid med høje bakker og dybe slugter. I dag er den gamle herregård lavet om til museum, og i området omkring er der gode mulighed for oplevelser for hele familien. Der er dyrehave med fritgående dådyr og krondyr, Botanisk Have med masser af spændende både eksotiske og hjemmehørende blomster og på toppen af området ligger Bangsbo Fort på Pikkerbakkerne, som besættelsesmagten etablerede under Anden Verdenskrig.

Bunken Klitplantage

Bunken Klitplantage, ligger ca. 12 kilometer sydvest for Skagen, klemt inde mod nord af Råbjerg Mile og mod syd af et sommerhusområde. Klitplantagen blev oprettet i det sidste tiår af det 1800-århundrede, med det formål at forhindre sandflugt. I plantagen er et større marinebatteri fra anden verdenskrig. Støttepunktet kaldes Stützpunkt Aalbaek.  Klitplantagen har også rummet depotbygninger og magasiner med ammunition som stadig kan ses flere steder. Derfor er en del af vejene i området også asfalteret.

Her finder du en kort beskrivelser af og billeder fra spændende udflugtsmål i Frederikshavn Kommune, og ikke mindst links til længere tekster på bloggen på Facebook

Damstederne

Mellem Skagen Vesterby, Skagen Klitplantage og Kattegat ligger området, der i daglig tale kaldes Damstederne. Det er indbegrebet af Skagens natur: hav, strand, klit og hede. Tæt på byen og højt til himlen; ikke underligt, at det er et populært rekreativt område for såvel turister som skagboere. Arealerne ved Damstederne er som de fleste af landskaberne på den nordlige del af Skagens Odde påvirket og formet af sandflugten i 1500- til 1800-tallet. Før denne periode havde der spredt ud over odden ligget gårde og marker, som nu pga. sandmassernes fremtrængen blev ubrugelige. Her finder man også vandreklitten Stokmilen, der har fuldført sin rejse fra vestkysten til Kattegat.

Den Tilsandede Kirke

Kirken, hvis navn er Sct. Laurentii Kirke, menes opført i sidste halvdel af 1300-tallet og var på den tid den største i Vendsyssel. I klitterne vest for Skagen by står tårnet af den gamle sognekirke, den middelalderlige Sct. Laurentius kirke, i dag kendt som ’Den tilsandede kirke’. I fire hundrede år samlede den menigheden, indtil sandflugten lagde sig hen over kirkevej og kirkegård og forfaldet satte ind, så man i 1795 så sig nødsaget til at ophøre med at holde gudstjeneste, og kirken blev lukket.

Elling Plantage

Elling Plantage er en af Frederikshavn Kommunens største skove. Den ligger vest for Mariendalsvej ved Elling By langs Elling Å. Skoven dækker ca. 55 hektar fra Mariendal Mølle og til Starbakvej. Her kan man opleve varieret skov og natur med enge og vandløb. Elling Å snor sig på sydsiden af skoven, og vandet og skoven indbyder til ro og fordybelse på turen. 

Grenen

Grenen nord for Skagen er spidsen af Skagens Odde. Grenen dannes af sand, der af havet transporteres nordpå langs hele Jyllands vestkyst. Odden vokser gennemsnitligt med ca. 10 meter om året i nordøstlig retning mod Sverige.

Ved Grenen mødes Skagerrak og Kattegat, og det kan ses på bølgerne, der kommer fra hver sin side. Det skaber voldsomme strømforhold, hvorfor det er strengt forbudt og forbundet med livsfare at bade der. Man kan dog godt soppe og prøve at stå med én fod i Skagerrak og én fod i Kattegat.

Hirsholm

Hirsholm er en dansk ø, der er en del af den lille øgruppe Hirsholmene, der ligger i den nordlige del af Kattegat ca. 6 km nordøst for Frederikshavn.

Hirsholm er den eneste af Hirsholmenes 8 øer, der er beboet. Den er blot 15 ha (0,15 km²) og der bor kun 1 beboer på øen (2020). I 1800-tallet boede der mere end 200 mennesker her, men langt de fleste bygninger er i dag ferieboliger. Øen administreres af Skov- og Naturstyrelsen og den indgår som en del af naturreservatet Hirsholmene, der omfatter de 8 øer samt et havområde på 24 km² (2400 ha). Reservatet er hjemsted for en af Europas største hættemågekolonier.

Hulsig Hede

Hulsig Hede er et hedeområde mellem Skagen Klitplantage og Kandestederne i det nordligste Jylland. Det kaldes også Hulsig Klitter, og er et stort sandflugtsområde, der går tværs over halvøen Skagens Odde. Der er store, tilgroede øst-vestvendte vandreklitter, der krydser hovedvejen, der er den eneste vej i området. Der findes flere naturtyper i området: klit, hede, sump, mose, krat og skov og ved deres store arealmæssige udstrækning eller deres høje naturkvalitet er de af enten national eller international betydning, og er hjemsted for en lang række fugle og dyr, året rundt.

Jerup Strand

Jerup Strand består af en flad sandstrand med en enkelt klitrække, strandsump og afgræssede enge. Den ligger ud til Kattegat nord for Frederikshavn. Stranden er meget lavvandet og der er stor forskel på strandens bredde afhængig af tidevandet. I området er der et rigt fugleliv og Jerup Enge er rasteplads for flere svømmeænder, bl.a. pibeand, krikand og gråand. I træktiden ses desuden toppet skallesluger, gravand, strandskade, stor præstekrave, hjejle, strandhjejle, rødben, almindelig ryle, vibe, islandsk ryle, krumnæbbet ryle og dværgryle. En gang imellem raster flokke af knortegæs og bramgæs og enkelte kortnæbbede gæs på engene.

Jyske Ås – Bollebakken, Fejborg Bakke og Grevsmosen

Jyske Ås er en kuperet højderyg dannet af gletsjere under sidste istid. Den strækker sig over 38 km ned gennem Vendsyssel og har en bredde på mere end to kilometer. 39 af åsens bakketoppe er højere end 100 m over havet, og Knøsen er med sine 136 m det højeste punkt i hele Nordjylland.

Kalmar Rimmer

Kalmar Rimmer må være en af de bedst bevarede hemmeligheder i Vendsyssel. I ly af stationsbyen Jerup mellem Frederikshavn og Skagen putter 10 ha veritabelt vildnis sig i et i øvrigt dejligt og meget varieret naturlandskab. Kun de allermest lokale er fortrolige med denne naturgodbid. Den centrale og smukkeste del af det fredede område består af meget tydelige rimmer og dopper. Det er et vaskebrætlignende strandvoldssystem, som ses mange steder på Skagens Odde, men som her findes i en helt speciel udgave.

Kandestederne

Kandestederne er en bebyggelse, nu mest et sommerhusområde og badested ved vestkysten af Skagens Odde, ca. 15 km sydvest for Skagen. Bebyggelsen blev grundlagt i 1777, hvor den første gård blev opført.   Bønderne levede af landbrug og fiskeri, men da jorden er meget sandet, var det vanskeligt at dyrke jorden. Beboerne kom fra gårde længere mod øst, og de var blevet tvunget til at flytte pga. den kraftige sandflugt, som truede med at dække deres gårde. Gårdene blev revet ned og opført igen længere mod vest i Kandestederne.

Katsig Bakker

Katsig Bakker byder på mange typer natur og kulturminder. Området er præget af store terrænvariationer og er kendt som et godt sted at samle bl.a. blåbær, tyttebær og enebær. Bakkelandskabet og den varierede natur skaber en smuk ramme om vandreturen. I Katsig Bakker kan du finde gamle hulveje og spor efter mennesker gennem tusinder af år. I den østlige del finder du to fortidsminder – helligkilden Skt. Jørgens Kilde og en stenaldergravhøj.

Knivholt

Knivholt er en gammel herregård i Frederikshavns vestlige udkant lige ud til hovedvejen til Hjørring. Ved herregården er to idylliske søer og en tidligere meget berømmet renæssancehave. Nord for herregården ligger Knivholt Skov, som er en gammel herregårdsskov med bøg, ær, ask, eg, birk og lind anlagt fra 1850 til 1970. I nyere tid er området blevet kraftigt præget af bunkersanlæg, flyveplads og hangarer opført under anden verdenskrig. Hangarerne består i dag, ligesom man stadig kan se rester af bunkers og vagttårne i skoven.

Nordre Skanse og Skansehavnen

Christian 4. blandede sig med ringe held i 30-årskrigen. Resultatet af den danske konges indblanding, blev blandt andet, at Jylland kom til at ligge åben for Wallensteins hærgede tropper. Tropperne nåede helt op til Vendsyssel, blandt andet ved Fladstrand, hvor oberstløjtnant von Hatzfeldt byggede en skanse, som skulle beskytte tyskerne mod landgang af den danske flåde. Skansen ligger der stadig i dag og kaldes i dag Nordre Skanse. Ved skansen ligger også den lille jollehavn, Skansehavnen, hvor indsejlingen er sandet til og derfor ikke bruges.

Nymølle Bæk

Nymølle Bæk-området er et af Vendsyssels allersmukkeste naturområder. Bakker, skrænter og slugter afløser hinanden, og naturen veksler mellem tæt skov, ellesumpe, åbne enge, overdrev og lyngbakker. Området ligger i den nordlige ende af Jyske Ås.

Palmestranden

I Frederikshavn kan du besøge Danmarks eneste Palmestrand og ja, du har læst rigtigt - her er palmer, de er ægte, og der er mange af dem. De overvintrer i varmere omgivelser, helt nøjagtigt i kommunens kæmpestore drivhuse, men hvert år i maj vender de tilbage på stranden og forsøder tilværelsen for de mange, der gerne vil slappe af med hvidt sand, rent badevand med små lette bølger og solbadning under de svajende palmer.

Professorens Plantage

Professorens Plantage er en ung plantage fra 1940’erne. De sandede jorde giver en lysåben skov med bølget bunke, græsser og rester af hede vegetation i bunden. Ud mod havet er skoven og klitterne formet af samspillet mellem kysten, salt, og vindpåvirkning. Der findes en fast bestand af rådyr i skoven samt egern, ræv, grævling, mår og brud. Derudover er der en lille bestand af agerhøns i skoven og på hede arealerne og mange stålorme, markfirben, skovfirben og hugorme.

Råbjerg Hede

Ligesom Hulsig Hede, så er Råbjerg Hede et af Europas bedste eksempler på urørt, atlantisk klithede. Her møder man både havtorn-klit, grå-klit og gråris-klit. Kalk‐ og næringsfattige klitsøer har tvepibet lobelie eller kransnålalger på bunden, og områderne giver helt uforstyrrede forhold til hedens særprægede fugleliv.

Den atlantiske klithede hører til Europas sjældneste og mest truede naturtyper, hvor især tilgroning med selvsåede nåletræer, dræning, tørvegravning og hedelandbrug har været en voksende trussel.

Råbjerg Mile

Råbjerg Mile er Danmarks største vandreklit, som ligger ved Bunken Klitplantage mellem Skagen og Frederikshavn. Milen indeholder 3,5 millioner m³ sand, dækker et areal på ca. 1 km² og har en højde omkring 20 m, hvilket bringer milens højeste punkt 40 m over havoverfladen. Siden år 1900 har den rykket sig ca. 1750 m mod øst, og i dag bevæger den sig med gennemsnitligt 15 m om året, hvilket betyder, at den om 100–200 år vil have dækket hovedvejen til Skagen. Træer og andet beplantning, som bliver dækket af milen, bliver udryddet, for det tager omkring 40 år for milen at passere.

Råbjerg Mose

Når man står midt i Råbjerg Mose, fristes man til at spørge: findes der virkelig en sådan natur i Danmark? Det er stort, vildt og fremmedartet; uden for hovedstien, som går langt ind i mosen, er der uvejsomt og måske oven i købet ikke helt ufarligt!

Råbjerg Stene

Råbjerg Stene er et fladt stenet område med en masse sand, der ligger vest for Råbjerg Mile. Det er Danmarks største sandslette som er dannet på et plateau (stort, åbent og fladt landområde) 15 meter over havet. Her har blæsten fejet det løse og lette sand væk og efterladt grus og flade sandslebne sten.

Kystklinten indeholder aflejringer fra gamle revler der er skåret af grovkornet lag, der formentlig er fra den tsunami, der ramte Danmark for 8200 år siden.

Sandmilen

Sandmilen er en vandreklit, der næsten har afsluttet sin vandring hen over det smalle stykke land på Skagens Odde. Når en klit vandrer, kan den have form som en hestesko, og klitten får navnet en parabelklit.  Midterpartiet bliver blæst frem i vindens retning, og siderne ’falder tilbage’ som parablens to ben. Hvis hverken terrænet eller vegetationen lægger sig i vejen for sandets vandring, vil milen ende i havet – som det er sket for Sandmilen.

Simon Skrivers Klit

Når man kører nordpå ad Skiverenvej, kommer man først igennem et fladt og fredeligt kulturlandskab med marker og læhegn. Men efter et sving dukker pludselig en voldsom kontrast op i form af et øde klitbælte på tværs af vejen. Det er Simon Skrivers Klit, der er en typisk indlandsklit. Sandet er næringsfattigt og giver ikke grobund for mange plantearter. Til gengæld er det et landskabeligt meget flot område, som rummer nogle af de højeste klittoppe på Skagens Odde. Fra disse er der en fin udsigt ud over kulturlandskabet mod syd.

Skagen Klitplantage

Skagen Klitplantage blev anlagt i 1888 som et værn mod den sandflugt, der plagede området. Skagen Klitplantage består mest af bjergfyr, skovfyr og bævreasp og er hjemsted for et væld af fugle. Plantagen er et af landets fineste steder for at spotte trækfugle. Det samlede areal dækker 1.475 hektar. 

Skiveren

Skiveren ligger i det bælte af klitter og klithede, som strækker sig fra Skagen og ned langs den jyske vestkyst. Området er en mosaik af forskellige klittyper, lynghede, græsslette, fyrre- og havtornkrat, hedemose og enkelte græssede enge. De to små vandløb, Skiverrenden og Råbjerghvarre, fuldender mosaikken. Ved Skiveren er klitlandskabet specielt malerisk. De kystnære klitter når en højde på 25 m, og bag disse ligger en dalstrækning, hvori Skiverrenden løber. De fugtige arealer her er en botanisk guldgrube med bl.a. flere orkidearter.

Strandby

Strandby er en fiskerby i Vendsyssel med godt 2.200 indbyggere. Den hyggelige havn er altid et besøg værd, men også i den omgivende natur, er der muligheder for gode naturoplevelser. Vest for Strandby ligger den 110 hektar store Bannerslund Skov og syd for Strandby ligger et stort areal med åbne engarealer og strandeng, med masser af fugle, den sjældne sommerfugl hedepletvinge og orkidéer.

Sæby

Sæby må være en af Danmarks hyggeligste købstæder, med den historiske bykerne og moderne og stemningsfyldt havn. Men også omgivet af flot natur og hvide strande.

Sæbygård Skov

Sæbygård Skov er en privatejet bøgeskov med et varieret fugleliv. Skoven har med sine dybe slugter omkring den slyngede å siden midten af 1800-tallet været et udflugtssted for byens borgere, turister og kunstnere. Fra ‘Gedebjerget’, der ligger 85 m over vandoverfladen, er der udsigt over havet og byen.

Tolshave Mose

Tolshave Mose er et fredet moseområde beliggende ved Jerup, ca. 12 kilometer nordvest for Frederikshavn. Landskabet har en mosaikagtig struktur, der veksler mellem hedestrækninger, moser, enge, opdyrkede marker og småskov. Det er en sammensætning, der er ideel for en stor del af den vilde flora og fauna, idet det giver gode vilkår for spredning, skjul og føde.

Voerså Stensnæs Vildtreservat

Arealerne langs kyststrækningen mellem Stensnæs og Voerså består af strandenge, rørsumpe og opdyrkede arealer der især anvendes til høslet. Ved Stensnæs findes en større lagune bag klitrækken. Den er dannet af odden ved Stensnæs der en del af en krumodde- dannelse, hvor der løbende sker aflejring og tilvækst af landarealer. Fra området ved lagunens udløb og nordpå ligger strandengen bag en klitrække. Strandengene ved Voerså-Stensnæs er et vigtigt yngleområde for mange kystfuglearter.

Ålbæk og Ålbæk Klitplantage

Mellem Frederikshavn og Skagen ligger den lille by Ålbæk, hvor man både kan opleve den omkringliggende, smukke natur eller besøge den charmerende fiskeri- og lystbådehavn. Ålbæk Klitplantage blev plantet for mere end 100 år siden. Her vokser især forskellige slags fyrretræer og der findes egekrat, som stammer fra den oprindelige egeskov. I skoven findes områder med stensletter, et landskab, som er helt specielt for landsdelen. I plantagen er et rigt fugleliv. 

Åsted Ådal

Åsted Ådal er et fredet naturområde, der sammen med Faurholt Hede udgør et område med varieret og kuperet natur. Ådalens mange skråninger gør, at man får masser af udfordringer i det kuperede terræn. Stedet er især kendt for sit unikke dyre- og planteliv og de gamle elletræer, der står som ranke og stolte soldater langs den rislende å.

Frederikshavn Nordstrand

Området nord for Rønnerhavnen til Elling Ås udløb er et lavvandet område, med masser af fugleliv




Gærum

Syv kilometer sydvest for Frederikshavn og tolv kilometer nordvest for Sæby ligger Gærum, en mindre by med godt 600 indbyggere omgivet af et kuperet landskab og naturområder som Gærum Bakker, Gærum Plantage, Katsig Mose og Vendsyssels næsthøjeste punkt, Kig-Ud, der er 122 m over havets overflade.

Til trods for den lidt beskedne størrelse, så har byen et rigt foreningsliv med mange engagerede frivillige. Det er også frivillige, der deltager i Gærums stiudvalg, der har stablet hele 5 forskellige afmærkede ruter på benene med længde på mellem 2 og 10 km.

Gl. Skagen

Højen, der senere blev kendt som Gammel Skagen, var oprindelig et fiskerleje uden for købstaden Skagen, men da Skagen Havn blev indviet i 1907, flyttede mange af Højens indbyggere dertil, og de attraktive fiskerhuse blev opkøbt af feriegæster, der allerede var talrige i byen. Samtidig byggede flere borgerfamilier sommervillaer, ofte med fremtrædende placeringer på toppen af klitterne. I begyndelsen af 1900-tallet skød flere små hoteller og pensionater op, og i 1980’erne blev en del af hotellerne omdannet til timesharelejligheder. Højen blev dermed i vid udstrækning en turistby, og der er ikke mange fastboende tilbage.