Mine udflugtsmål i Hjørring Kommune

Astrup Lyngbakker

Lige nord for Bøgsted Plantage ligger det fredede bakkeparti, som man kan få adgang til via en stente. Området afgræsses af en flok mufloner.

Spredte enebær giver landskabet karakter og en lille opstemmet sø i bunden af dalen fuldender idyllen.

Baggesvogn Skov

Herregården Baggesvogns historie går tilbage til ca. 1450. Herregården ligger nordvest for Sindal og omkring den ligger Danmarks nordligste naturlige bøgeskov. Skoven rummer dramatiske skrænter og kløfter - bl.a. Djævlekløften

Her finder du en kort beskrivelser af og billeder fra spændende udflugtsmål i Hjørring Kommune, og ikke mindst links til længere tekster på bloggen på Facebook

Bjørnhøj Plantage

En lille naturperle, som ikke så mange kender til. Plantagen har fået sit navn efter den store gravhøj, som ligger i den sydøstlige del af skoven. Skoven indeholder en fin blanding af nåletræ og løvtræ. Bjørnhøj Plantage er en del af Naturpark Tolne.

Brinkhus

Tidligere var det et militært område til opbevaring af ammunition, nu har Forsyningen overtaget området til drikkevandsindvinding, og åbnet området for offentligheden. Det er et spændende skov- og hedeområde i et kuperet terræn, hvor man kan gå på de ca. 16 km asfalterede veje. Området er en del af Naturpark Tolne.

Bøgsted Plantage

Privatejet skov tilhørende herregården Bøgsted. Ad skovveje og stier kan man besøge de mange små skovsøer mellem en blanding af nåle- og løvtræer.

Børglum Klosterskov

Den 370 hektar store skov ligger ikke som man skulle tro ved Børglum Kloster, men derimod mellem Lendum og Tårs. Skoven var ejet af Børglum kloster fra 1600-tallet til 1910 og blev bl.a. brugt til brændehugst. I skoven finder man også to fredede områder, Ugilt Lyngbakke på 4,5 hektar og Ugilt Troldeskov på 1,1 hektar.

Det Gl. Elværk i Bindslev

Ved landsbyen Bindslev, nord for Sindal, ligger ved Uggerby Å et gammelt jævnstrømselværk, der i mange år producerede strøm ved vandkraft. Værket, der i dag er indrettet til et lille museum, ligger i naturskønne omgivelser. For at kunne producere strøm, var det nødvendigt at opstemme vandet, og for at fiskene stadig (i teorien) havde mulighed for at vandre op i åen blev der etableret en fisketrappe. Trappen bliver fjernet i 2023 og erstattet af et omløbsstryg.

Eskær Skov

På grænsen mellem det vendsysselske bakkelandskab og Skagens Oddes vidtstrakte flader ligger Eskær Gods med herregårdstypiske marker, enge og skove. Skoven har stejle bakker og dybe kløfter, specielt hvor skoven ligger på det yderste af det gamle morænebakkeland. Her når morænebakkerne op i 63 meters højde.

Flodbækken og Vesterklit

Umiddelbart vest for Tversted Klitplantage starter området Vesterklit, et smukt, fredet område med grønsværsklitter, der er overvokset med græsser, urter og buske, og botanisk er spændende og artsrige. I forlængelse af Vesterklit løber det lille snoede vandløb Flodbækken som et afvekslende indslag i et landskab, som er skabt af sandflugten, der hærgede på Skagens Odde i 1500-1800 tallet.

Folkeparken, Hirtshals

Et bynært naturområde med stier i skoven og langs parkens sø. Der er masser af fugle og andre dyr i området, ligesom der er en offentlig hundeskov i området. I kanten af parken er der legeplads til børnene og der forefindes også borde-bænkesæt.

Furreby Kystbatteri

Kysterosionen har været hård ved den tyske batteristilling ved Furreby nord for Løkken. Siden 1945 har havet gnavet op til 90 m af kysten, og det betyder, at de fleste af bunkerne er skredet ned ad den op til 20 m høje skrænt og ligger fuldt synlige på stranden. Kystbatteriet tilhørte den tyske marine, og det havde til opgave at forhindre en allieret landgang ved Løkken. Ved fiskerlejet Løkken var der gode vejforbindelser ind i baglandet, og den tyske værnemagt mente derfor, at faren for en landgang her var særligt stor. Derfor opstillede den tyske marine i efteråret 1942 og begyndelsen 1943 et batteri både syd og nord for Løkken.

Hirtshals Fyr og Bunkermuseet

I et prægtigt naturområde ved Hirtshals Fyr ligger bunkermuseet 10. batteri, der er Danmarks mest komplette og udgravede forsvarsanlæg fra anden verdenskrig. Det dækker et område på 450 x 750 meter. Området indeholder 3.5 km løbegrave, som forbinder 69 bunkere.

Hirtshals Havn

Der er altid noget at opleve på en havn, og sådan er det selvfølgelig også på havnen i Hirtshals, som er en af Danmarks største fiskerihavne. Specielt når der er hård blæst, kan der være mange havfugle, også nogle af de mindre almindelige arter i havnebassinet, og man kan få nogle spektakulære billeder, når bølgerne hamrer ind i molen.

Hirtshals Øststrand

Øst for de store og markante vindmøller på Hirtshals Havn ligger Hirtshals Øststrand. Her er et rigt planteliv i klitterne og i brakvandssøen er der mulighed for at opleve ande-, vade- og havfugle.

Hjørring

Hjørring er Vendsyssels største by med over 22.000 indbyggere. Oprindeligt blev Hjørring gennemskåret af en lille bæk kaldet ”Strømmen”, der gav navn til Strømgade, en oplevelse man har forsøgt at genskabe. 

Her kan man opleve kulturhistorie i den oprindelige bymidte, eller man kan vælge at tage en tur rundt til byens grønne områder og byparker som Svanelunden, Christiansgave, Folkeparken osv.

Hjørring Bjerge

Højst usædvanligt for en købstad, ligger der i den nordlige del af Hjørring et 90 hektar stort område med græsmarker, eng, skov og hedebakker. Hjørring Bjerges højeste parti, Bellevue, er med sine 69 meter over havet også Hjørrings højeste punkt. Der er her opført et udsigtstårn, hvorfra man har en storslået udsigt over bjergene, Hjørring by og i klart vejr ud over klitterne og Vesterhavet. Det første tårn blev etableret omkring 1900. 1915 rejstes et nyt 9 m højt trætårn, og i 1965 blev det nuværende 14 m høje tårn af limtræ opført.

Højen Bjørnager

Omkring de to landbrugsejendomme Højen og Bjørnager øst for Mosbjerg har Vendsyssels Museum etableret et Landskabs- og Landbrugsmuseum. Her kan man se et gammelt husmandssted, der drives som i begyndelsen af 1900-tallet. Ved Højen er der informationsudstilling om landskabets geologiske tilblivelse m.m., mens der på Bjørnager er udstilling af landbrugsmaskiner og -redskaber fra den første halvdel af 1900-tallet. Det hele omkranses af et smukt landskab med masser af kulturspor tilbage til både stenalder, bronzealder og jernalder.

Kærsgård Strand

Nedenfor stenalderskrænten Lien snor Liver Å sig gennem et englandskab, hvor græssende kvæg sørger for at vedligeholde udsigten. Ud mod Skagerrak troner høje klitter ud mod havet, og bag dem er der en spændende flora og et rigt fugleliv. Her mellem Hirtshals og Lønstrup løber Liver Å ud i havet, omgivet af et malerisk smukt landskab, hvor man også finder en af Danmarks bedste botaniske lokaliteter omkring lobilesøen Vandplasken, som er så vigtigt et naturområde, at mennesker ikke har adgang.

Lilleheden Plantage

Lilleheden ligger som en bynær plantage i Hirtshals’ østlige udkant. Den vestlige del af plantagen ligger ud til Tannis Bugt mens den østlige del følger bugten ca. 500 m. inde i landet. Den østlige del af plantagen afgrænses mod øst af Kjul Å, som på sin vej løber forbi Helligkilde, og ca. halvvejs gennem plantagen løber Bjergbæk ud i åen inden den løber videre ud i Tannisbugten. Den østligste del af plantagen består af en smal bræmme af nåleskov, som Lilleheden skovvej løber midt gennem og forbinder Lilleheden Plantage med Uggerby Plantage.

Løkken

En gang var det fiskeri og skudehandel man levede af i Løkken, men i dag er den lille by med de hvide badehuse landskendt som en bade- og turistby. Her er der masser at opleve, uanset om man er til ture i naturen, hyggelige byområder eller surf på Vesterhavet.

Lønstrup

Det emmer altid af hygge, når man besøger den lille turistby Lønstrup, der ligger ud til Jammerbugten godt 10 km vest for Hjørring. Lønstrup opstod som ladeplads for skudehandlen omkring 1765. Små skuder sejlede med landbrugsvarer fra Thy og Vendsyssel til Sydnorge, og hentede støbejern og tømmer tilbage til det træfattige Nordjylland. Også fiskeriet var en vigtig indtægtskilde for byens borgere. På bakkedragene i den nordlige del af Lønstrup blev der opført de såkaldte "sommervillaer". Siden er der bygget hundredvis af sommerhuse i byen, og Lønstrup udgør sammen med Skallerup Klit og Nørlev Strand mod nord et sammenhængende område med ca. 2.500 sommerhuse.

Måstrup Mose

I bunden af Skagens Odde ligger flere moseområder. I den vestlige del Måstrup Mose, Trynmose, Vågholt Mose og Tversted Rimmer. Moserne er tidligere laguner, og øst for disse ligger et rimme-doppe-landskab, hvor rækker af parallelle strandvolde veksler med våde lavninger. Selv om Måstrup Mose har været forsøgt afvandet, har de aldrig været opdyrkede. Derimod er der foregået tørvegravning i moserne. I de gamle tørveskær er der opstået brunvandede søer. Dele af mosen er højmose, som er dannet af tørvemosser og langsomt har hævet sig op over det omkringliggende land.

Nr. Lyngby

4 km nord for Løkken ligger den lille landsby Nr. Lyngby med kun cirka 75 fastboende indbyggere, men omgivet af et kæmpe sommerhusområde, men også en fantastisk natur. Nr. Lyngby ligger på toppen af Lønstrup Klint, som går hele vejen fra Lønstrup til Furreby med en flot sandstrand nedenfor. På toppen ligger resterne af den tyske radarinstallation Hyäne fra Anden Verdenskrig. Der er også anlagt to søer, som allerede har et rigt fugleliv.

Nørlev Strand

Syd for Kærsgård Strand og nord for Lønstrup ligger Nørlev Strand, der først og fremmest er et stort naturområde. Men når man bevæger sig mod nord i retningen af Kærsgård Strand, så når man til Nørlevkæret, der er toppen af poppen for botanikere med masser af plantearter på et lille område. Nørlevkæret er et ekstremrigkær – en af landets mest truede og sjældne mosetyper – med hele otte forskellige arter af orkidéer. Det 21 hektar store område strækker sig fra den grønne klit ved Vesterhavet og øst på til Lien – som er en gammel stenalderkystskrænt.

Præstegårdsbakkerne, Bjergby

Præstegårdsbakkerne er et smukt kuperet morænelandskab ved Bjergby, nord for Hjørring. Området har gennem mange år været et åbent overdrevs- og englandskab med en mosaik af bevoksninger. Præstegårdsbakkerne har været brugt til græsningsområde for det senmiddelalderlige landsbyfællesskab i Bjergby. Området blev udskiftet i 1790 og var i lang tid en del af et større vådområde. Dele af skovene hvor der er bøg, har været drevet som stævningsskov, og det er grunden til at de i dag fremtræder som “troldeskov”.

Rubjerg Plantage

Rubjerg Plantage er en plantage på ca. 130 tønder land, der ligger ved Rubjerg Knude syd for Lønstrup. Plantagen er i den østlige del skovbevokset og fremstår som åben eller kratbevokset i den vestlige og kystnære del. Her findes bl.a. landets største havtornekrat og klitterne og klinterne ud for Rubjerg Knude danner en flot og dramatisk overgang til Vesterhavet. Plantagens skovbevoksninger bærer præg af ringe eller slet ingen drift, men huser til gengæld en lang række sjældne eller endog truede plante- og svampearter. Specielt er orkideerne rigt repræsenteret – sandsynligvis pga. af at kalkholdigt ler fyger ind over området fra vest og dækker sandbunden.

Rubjerg Knude

Stort, øde og barskt er de tre ord, der først melder sig, når man ser det spektakulære landskab ved Rubjerg Knude syd for Lønstrup. Knuden hæver sin sanddækkede top 90 meter over havet og kan ses langvejs fra. Den udgør det mest markante afsnit af den 13 km lange Lønstrup Klint, som er en unik geologisk seværdighed, bl.a. fordi der ofte sker dramatiske skred. Her finder man også Rubjerg Knude Fyr, der blev verdenskendt, da den lokale murermester, Kjeld Pedersen, påtog sig opgaven med at flytte fyret længere ind i landet og i sikkerhed for den kysterosion, som har været udtalt gennem årtusinder.

Sindal

I 1682 var der 11 gårde og 13 huse med jord i Sindal, der ligger mellem Hjørring og Frederikshavn, og er min hjemby. I dag er der godt 3.000 indbyggere i stationsbyen der ligger med Slotved Skov til den ene side og Uggerby Å til den anden. Byen kan vel bedst karakteriseres som en soveby, men med masser af flot natur både rundt om byen men også som grønne områder i byen.

Skallerup Indlandsklitter

Der er noget månelandskab over Skallerup Indlandsklitter, som ligger i området mellem Hjørring og Skagerrak. Som forvoksede muldvarpeskud ligger her et utal af lave, kegleformede klitter afvekslende med slettearealer. Stedet er lige smukt i maj-juni, når de nikkende kobjælder blomstrer og længere hen på sommeren, når sletterne er gule af græsset vellugtende gulaks.

Stedet er formet af sandflugten, som for 400 år siden lagde flere landsbyer og sogne øde i det vestlige Vendsyssel.

Slotved Skov og Dyrehave

Slotved Skov er 200 ha. skov og åben natur i kuperet landskab. Der er flotte skovbryn, gamle karaktertræer, fine udsigter, vandløb, gravhøje, hulveje og andre kulturspor og masser af fugle og andre spændende arter. I 2018 blev dyrehaven udvidet fra 32 til 175 ha. og rummer nu både dådyr og krondyr. Hjortenes græsning giver gode forhold for mange arter og er med til at sikre den åbne natur.

Thirup Park

Området er forholdsvis nyetableret og under udbygning, men rummer allerede nu et bakkelandskab, et snoet vandløb og et stort regnvandsbassin. Bakkerne udgøres af fire høje, hvoraf den højeste er 15 meter høj. Området er skabt, primært af den jord som Hjørring Vandselskab A/S har opgravet i forbindelse med etableringen af regnvandsbassinet og det nye vandløb. Regnvandet fra den nordøstlige del af Hjørring ender i Skelbækken, som nu har fået et nyt snoet forløb gennem området og ud i forsinkelsesbassinet. Herfra løber det lige så stille ud i Blåsig Bæk. Og så er det allerede blevet et nyt hjemsted for fugle og planter.

Tislum Plantage

Skoven som ligger midt i Tislum Bakker er en meget naturskøn skov med mange meget fine landskabstræk. Tislum Plantage blev anlagt omkring 1919. I skoven findes en række mindesten over folk som har gjort noget for plantningssagen. Skoven er hjemsted for mange dyr og fugle. Der er rådyr, ræv, hare og egern, spætten og indimellem er der også dåvildt. 

Tolne Skov

Tolne Skov er i dag på 665 ha og meget af skoven er produktionsskov med især ædelgran.  Oprindeligt har mange af arealerne været hedebakker. Det er dem, man ser resterne af i Tolne.  Den nordlige del af Tolne Skov blev fredet i 2000, så den på sigt kan udvikle sig til urørt skov med hjemmehørende danske træer og buske. Det drejer sig om 161 ha., hvor man også finder den legendariske Tolne Skovpavillon, som engang var et yndet udflugtsmål for skolebørn fra hele Vendsyssel og Aalborg, og også kendt for folkemøder og baller. 

Tornby

Tornby har knap 1.000 indbyggere og ligger lidt syd for Hirtshals. Det er nok strand og klitplantage de fleste kender Tornby for, men det kan også være campingplads og sommerhusområde. Men Tornby har også en række ivrige ildsjæle, der med udgangspunkt i Tornby har etableret nogle spændende vandrestier ud i det omgivende landskab.

Tornby Klitplantage

Den meget varierede natur i Tornby Klitplantage er så rig på naturværdier, at den - trods sin størrelse på kun 548 hektar - bliver kaldt det sted i kongeriget med flest forskellige planter. Man mener også, at området er et af de steder i landet, hvor besøgende kan se flest sjældne sommerfugle, blandt andet sortbrun blåfugl, der blev fundet for første gang i Danmark netop i Tornby Klitplantage. 

Ved Yxenbæk Ådal ligger også det, der må være Danmarks største slåenkrat, som er en helt speciel oplevelse at gå tur gennem, specielt når slåenbuskene blomstrer.

Tversted

Ud til Tannis Bugt i det nordvestlige Vendsyssel ligger den lille by Tversted, omgivet af et kæmpemæssigt sommerhusområde, men også en utrolig flot natur. Tversted er kendt for sin dejlige badestrand, med sin beskyttede beliggenhed inderst i Tannis Bugt. Gennem byen løber den idylliske Tversted Å og byen er omgivet af flotte klitlandskaber. Bag kirken ligger en lille skov – Præstegårdsskoven – som også er et besøg værd.

Tversted Klitplantage

I bunden af Tannis Bugt, mellem Tversted by og Skiveren, ligger Tversted Klitplantage med Tverstedsøerne. Det er Nordjyllands ældste plantage og et yndet udflugtsmål.  Den gamle gård, Østerklit, med rødder tilbage i 1600-tallet, er også et besøg værd. Her findes også Danmarks eneste fungerende stokmølle. Den åbne slette omkring gården giver en unik mulighed for at danne sig et indtryk af det oprindelige kulturlandskab, som det her så ud før plantagen blev anlagt.

Tversted Rimmer og Kommuneplantage

Tversted Kommuneplantage ligger umiddelbart øst for den privatejede Nr. Elkær Plantage. Arealerne på 121 ha blev erhvervet i 1930’erne af Tversted-Uggerby Sogneråd, som købte ca. 20 lodder rimme- og dobbeareal, som indtil da havde været anvendt til kreaturgræsning. Plantagen blev plantet som beskæftigelsesarbejde i 1940’erne med vejledning fra Hedeselskabet.

Syd for kommuneplantagen finder man Tversted Rimmer, som er det oprindelige rimme/dobbe landskab. Derfor er der en del aflange moseområder og tilsvarende højderygge i området, men også et rigt dyre- og planteliv.

Tårs

Godt 10 km sydøst for Hjørring ligger byen Tårs med knap 2.000 indbyggere. I forbindelse med klimasikring etablerede man Højmarkssøerne i byen og med udgangspunkt herfra kan man opleve byen og det omkringliggende landskab, blandt andet Boller Sø, via flere afmærkede vandrestier.

Uggerby Klitplantage

Uggerby Klitplantage dækker hele Uggerby Klit og grænser op til landbrugsfladen mod syd og Uggerby Å mod øst. Mod vest grænser plantagen op til Lilleheden Plantage i den sydlige del og i den nordlige del grænser den op til et hede/klitareal, som aldrig har været plantet til, men hvor der er nogle få sommerhuse, og til havklitter og havet mod nord. Plantagen gennemskæres på tværs af to gamle veje til stranden, hvoraf den østligste Tolstrupvej er offentlig. Man kan udforske plantagen ad hyggelige stier, og besøge flere skovsøer eller udkigstårn.

Uggerby Ås Udløb

I Uggerby Klitplantages østlige del udmunder Uggerby Å i Tannisbugt. Uggerby Å er med sine over 60 km en af landsdelens største åer. Den udspringer langt nede i Vendsyssel vest for Jyske Ås, hvor dens omgivelser først er morænebakker, dernæst store Yoldiaflader, som er hævet havbund fra senglacialtiden. Denne landskabstype er karakteristisk for Vendsyssel. På de sidste ca. 3 km løber åen i litorinaaflejringer, dvs. den hævede stenalderhavbund, som kun er 7-8.000 år gammel.

Kjul Strand

Kjul strand ligger få kilometer øst for Hirtshals, en dejlig badestrand med et hyggelig sommerhusområde.

Asdal Voldanlæg

Mellem de to landsbyer Allingdam (Asdal) og Åbyen, lidt sydøst for Hirtshals, ligger Asdal Hovedgård, og bag dem ligger Asdal Voldanlæg, hvor der tidligere lå en borg.

Man går ud fra, at stedet hvor borgen var palceret, var et strategisk vigtigt punkt, som derfor har været befæstet lige så længe som Vendsyssel har været beboet. Det betyder også at borgen, det vil sige Odins Gård, er den ældste gård i Jylland. Af gamle dokumenter fremgår det, at den også har været kaldet Asedal, Aasdale og Asdalegaard.

Ørnereservatet

Ørnereservatet er fuglereservat beliggende i det nordlige Jylland, i Bindslev omtrent 20 km fra Skagen. På Ørnereservatet bor omkring 100 ørne og falke.

Ørnereservatet er etableret i 1980 af Frank Wenzel, som har studeret, fotograferet og været fascineret af rovfugle i mere end 55 år. Mere end to millioner besøgende har gennem årene oplevet forevisninger på Ørnereservatet.