Mine udflugtsmål i Region Midtjylland
Eskov Strandpark
Eskov Strandpark er et stort strandområde med kilometerlang strand, badebro og handicapvenlig sti til vandet.
Fladbro
Fladbro er et gammelt vadested over Nørreåen. Her blev Fladbro Kro anlagt som et rejsestop på turen mellem Randers og Langå. I 1897 købte Randers Byråd området og plantede en lystskov.
I dag er skoven blandet nåle- og løvtræ med præg af naturskov. Der er også 14 hektar dyrehave med dådyr
Her finder du en kort beskrivelser af og billeder fra spændende udflugtsmål i Region Midtjylland, og ikke mindst links til længere tekster på bloggen på Facebook
Fur
Inden for sit beskedne areal på kun 22 km² rummer Fur en rigdom af forskelligartede og særprægede landskaber. Nordfur domineres af en øst-vestgående bakkeryg med stejle skrænter ned mod Limfjorden. Fur er kendt for sit moler, som udelukkende er knyttet til det naturskønne bakkeland.
Fussingø
Fussingø ligger gemt i et smukt kuperet skovklædt landskab ved den vestlige ende af Fussing Sø. De store enkeltstående egetræer og lange levende hegn understreger herregårdsmiljøet med hovedbygning og avlsbygninger.
Harrevig
Harre Vig er en bugt i Limfjorden øst for Lysen Bredning, der igen ligger øst for Sallingsund. Den næsten runde vig har en diameter på ca. 2 km, og er op til 6 meter dyb. Den ligger som sagt i Salling (Skive Kommune) ca. 5 km. syd for Glyngøre og 4 km vest for Roslev. Vigens åbning ligger mod vest og afgrænses mod nord af Sesterodde og Harre Bjerg, hvor sommerhusområdet ligger sammen med en golfbane.
Kalø
Kalø Slotsruin giver en unik oplevelse af både natur og kulturhistorie. Uindtagelig på sin vandomkransede bakkeknold. Skovene har stille bøgekatedraler med fuglesang og fine vandre-, cykel- og løbemuligheder.
Lisbjerg Skov
Lisbjerg Skov er gammel og store dele af den har været brugt som "bondeskov" før i tiden, med styning og pluk-hugst. Kernen af den gamle del af Lisbjerg Skov er bøg med ask og ær. Bondeskoven i den sydlige ende af Lisbjerg Skov, har med tiden udviklet sig til en lysåben højskov, med gruppevis foryngelse.
Vorup Enge
På sydsiden af Gudenåen ligger Vorup Enge - et Eldorado for vandfugle, vadefugle og naturvandrere. Siden pumpehuset blev fjernet og diget gennembrudt i 2004, er antallet af fuglearter i området mere end fordoblet og fuglenes antal mangedoblet. Vorup Enge var i flere tusinde år en del af Gudenåens indlandsdelta med mange småøer og oversvømmede engarealer langs åen.
Årslev Engsø
Årslev Engsø, der tidligere var drænet, blev genetableret i 2003 som et Vandmiljøplan II-projekt ved at lede vand fra Aarhus Å og Lyngbygårds Å ind over engene i området. Selve søen dækker nu et areal på 100 ha (max. dybde 2 m). Den er omkranset af enge og af rørskov.
Allestrupgård Plantage
Blichers Plantage, Blichers Hede, Allestrupgård Plantage, Hvidsten Mose. Kært barn har mange navne. Og plantagen, heden og mosen mellem Spentrup og Dyrby, Gassum og Hald byder da også på både fantastisk natur og spændende historie, både for Blicher og Hvidstengruppen.
Glyngøre
Glyngøre nævnes første gang i 1445. "Gly" betyder sump, og "øer" betyder gruset strandbred. Navnet Glyngøre betyder altså "den grusede strandbred ved sumpen".
Ulbjerg Klint
Den 30 m høje klint er en naturperle ved Limfjorden med flotte udsigter og udgør den centrale del af et 200 ha stort fredet område. Det er et typisk Limfjordslandskab med lerede kystskrænter, strandenge og lyngbakker, kronet af gravhøje.
Stubbergård Sø
Stubbergård Sø er præget af iltsvind, da den især gennem sit tilløb fra Stampestrømmen får tilført store mængder organisk stof. Søen var tidligere omgivet af heder og overdrev, der nu for en stor del er dyrket eller tilplantet.
Spentrup Kirke
Spentrup Kirke og Præstegård var her digterpræsten Steen Steensen Blicher gjorde tjeneste, boede og også er begravet.
Kor og skib i kirken er opført i romansk tid af tilhugne granitkvadre. Skibet er blevet forlænget mod vest i senromansk tid. Tårnet blev opført i sengotisk tid, våbenhuset stammer fra 1800-tallet. I nordmuren er de romanske vinduer stadig i brug.
Molslaboratoriet
Molslaboratoriet, som gården Nedre Strandkær også kaldes, er et retreat, feltlaboratorium og kursuscenter, som ligger midt i Nationalpark Mols Bjerge. Molslaboratoriets areal dækker 150 ha og rummer en lang række meget værdifulde naturtyper såsom hede, overdrev, eng og urørt løvskov. Området rummer en høj biodiversitet, der inkluderer en lang række sjældne planter og smådyr.
SAllingsundbroen
Sallingsundbroen er 1717 meter lang og forbinder Mors med Salling og er en særlig type betonbro. Broen er bygget ved fri frembygning, hvilket betyder, at den er selvbærende under opførelsen og derfor ikke kræver understøtning af stilladser.
Broen hviler på piller af beton, under pillerne er der rammet stålrør ned i den bløde fjordbund.
Skive
Sallings ”hovedstad” Skive, der med sine godt 20.000 indbyggere ligger ved Karup Ås udløb i Limfjorden. Navnet "Skive" kommer af det oldnordiske skifa der i denne sammenhæng skal forstås som "indhegning af palisader" i betydningen "forsvarsværk".
Spøttrup Borg
Borgen ligger majestætisk omgivet af imponerende volde, smukt indrammet af det naturskønne landskab ved Spøttrup Sø. Gennem tiderne har dens uovervindelige forsvarsværk holdt fjenden på afstand, og den har aldrig oplevet at blive indtaget.
Ud over at udforske det imponerende forsvarsværk, så er det smukke haveanlæg, ikke mindst lægeurtehaven, i sig selv turen værd.
Jegindø
Jegindø var engang en rigtig ø, men i 1916 blev den lille ø forbundet til Thyholm via en dæmning, hvor der hidtil havde været en rofærge. Det var der også helt frem til midten af 1900-tallet i øens nordøstlige hjørne, hvor man kunne komme til Hestør Odde på Mors.
Jenle
Jenle er Nanna og Jeppe Aakjærs kunstnerhjem ved Astrup Vig på halvøen Sallings østside, 12 km nord for Skive. Bygningerne ligger i et meget smukt område med to skove. I Jenles sydskov ligger Nanna og Jeppe Aakjær begravet. Området besøges hvert år af godt 30.000.
Hornbæk Enge
Hornbæk Enge (126 ha) ligger nord for Gudenåen og strækker sig på begge sider af motorvejen. Området blev inddraget til landindvinding i 1959, hvor vandstanden blev sænket ved udpumpning til Gudenåen. Naturgenopretningen i området blev påbegyndt i 2008.
Hvidsten Kro
Hvidsten Kro behøver vist ikke nogen nærmere introduktion, jeg hørte i hvert fald om Hvidsten Kro allerede i historietimerne i folkeskolen, og det er immer væk et par år(tier) siden. Mange forbinder nok primært Hvidsten Kro med Hvidstengruppen, men kroens historie går meget længere tilbage.
Flyndersø
Flyndersø er Danmarks største hedesø. Flyndersø modtager vand fra syd fra Stubbergård Sø via Stubber Å, fra Hellesø og fra Skallesø mod vest, samt en stor del fra grundvandet. Den har afløb via Koholm Å der løber til Karup Å, og videre til Skive Fjord. Flyndersø er delt i to ved snævringen, der kun er omkring 1 meter dyb; den nordlige del har et areal på 269 ha, og sydlige del 149 ha, i alt 418 ha.