Mine udflugtsmål i Brønderslev Kommune
Asaa
Asaa er en lille hyggelig havneby med karakteristiske røde fiskehuse. Syd for havnen er et stort område med badehuse og også en lille lagune, der blev afsløret i forbindelse med en udvidelse af havet. Lagunen har fået navnet Krebsehavet og er en del af Asaa-Geraa Vildtreservat.
Asaa-Geraa Vildtreservat
Området byder på naturlige strandenge, der afløses af opdyrkede arealer, og kan beskrives som et mini-vadehav. Stedet er betydningsfuldt for vadefugle, der bruger det som pitstop, spisekammer og yngleområde. Forår og efterår er højsæson for fugleyngel og fugle på træk, og derfor kommer der i disse perioder fugleentusiaster til strandengene for at opleve og observere de mange fuglearter, der trækker forbi eller søger føde. Rovfugle som tårnfalke og musvåger krydser hen over området, og er man heldig, kan man observere dem i flok.
Her finder du en kort beskrivelser af og billeder fra spændende udflugtsmål i Brønderslev Kommune, og ikke mindst links til længere tekster på bloggen på Facebook
Dorf Møllegård
Udover den firlængede Dorf Møllegård med det imponerende arkitekttegnede stuehus fra 1925 består det fredede møllegårdsanlæg af en vandmølle fra 1600-tallet og en vindmølle fra 1887. Møllerne malede korn indtil midten af 1900-tallet. Desuden blev vandmøllen brugt til at producere jævnstrøm til gården helt frem til 1995.
Dronninglund Slot
Dronninglund slot var oprindeligt et nonnekloster, idet Benediktinerne omkring år 1100 oprettede Hundslund Kloster, som det hed dengang. Over tid blev klostret både meget anset og rigt og ejede over 100 gårde, som det blev tildelt af Dronning Margrethe den Første. Det smukke hvide slot, der ligger i skønne omgivelser i det østlige Vendsyssel, er en helt uforglemmelig oplevelse. Man bør ikke gå glip af dette fantastiske slot, som er blevet overdådigt indrettet i en stil, der passer med stedets lange og royale historie.
Dronninglund Storskov
Dronninglund Storskov byder med sine 961 ha. på mange muligheder for en oplevelse. I storskoven finder man det højeste punkt nord for Nationalpark Mols Bjerge - Knøsen og lillebroren, Knaghøj, som begge befinder sig mere end 130 meter over havets overflade. I alt findes der i Jyske Aas 30 bakketoppe, som er mindst 100 m over havet.
Jyske Ås - Bollebakken, Grevsmosen m.m.
Jyske Ås er en kuperet højderyg dannet af gletsjere under sidste istid. Den strækker sig over 38 km ned gennem Vendsyssel og har en bredde på mere end to kilometer. 39 af åsens bakketoppe er højere end 100 m over havet, og Knøsen er med sine 136 m det højeste punkt i hele Nordjylland.
Landskabet omkring Fejborg Bakke, Grevsmosen og Bollebakken er meget kuperet og varieret og opleves som en mosaik af skov, marker, moser, småsøer, overdrev og lyngklædte bakker. Mosaikken er opstået ved et samspil mellem de naturgivne forhold - stejle bakker og mager jord - og den påvirkning mennesker og dyr i århundreder har udsat landskabet for.
Rhodrodendronparken
Rhododendronparken i Brønderslev er den største rhododendronpark i Nordeuropa. Her findes mere end 10.000 planter fordelt på over 130 forskellige arter, som blomstrer fra maj til juni. Parken, som er beliggende i hjertet af Brønderslev, har længe været byens vartegn. Parken er omkring 7 hektar og blev anlagt i 1994 hvor en allerede eksisterende park var placeret. Parken rummer også en sø, og der er flere steder opstillet borde og bænke. Parken har åbent hele året.
Store Vildmose
Store Vildmose er resterne af hvad der tidligere var Europas største højmose. Mosen er beliggende mellem Aabybro, Pandrup og Brønderslev. Store Vildmose er oprindeligt tørt land, som blev dyrket helt op i Jernalderen, men fra ca. 1500 f.Kr. begyndte der at komme klimaforandringer, og jernalderbønderne blev fortrængt fra området. Mosen voksede med tiden til en stor højmose på ca. 50.000 kvadratmeter.
Søheden Skov
Søheden Skov er et ægteskab indgået af Brønderslev Kommunes Søheden Plantage og Naturstyrelsens skovejendom Lunken. Sammenlægningen, som nu er det integrerede naturområde Søheden Skov, udgør et sandt eventyr af varieret, kuperet natur, af skov og åbne arealer midt i den Jyske Ås i Vendsyssel.
Sømosen
Sømosen er en højmose beliggende inde mellem de høje bakker i Jyske Ås i den sydlige del af Dronninglund Storskov. Sømosen udgør den sydligste del af Jyske Ås og beskrives som en idyllisk naturperle med åbent vand og hængesæk på mosebund samt tæt sivskov og dunhamre ved brinken. En trampet sti går hele vejen rundt om Sømosen. Undervejs er der borde og bænke, hvor man kan nyde en medbragt madkurv til den smukke udsigt over søen. Sømosen har en spændende historie om fortids folkeliv og er bestemt et besøg værd.
Thise Bakker
Thise Bakker udgør et af Sydvestvendsyssels højeste punkter, højest beliggende på en bakkeø, Kirkebakken, finder du den smukke Thise Kirke. Kirkebakken byder i øvrigt på Vor Frue Kilde og sporet af den gamle hulvej, som nu hedder Digterstien. Digterstien er opkaldt efter forfatteren Jens Thise, der boede i Thise.
Pajhede Skov
I dag er Pajhede Skov et populært udflugtsmål for både lokale og turister og med god grund. Skoven byder på en varieret natur med både skov, åbne arealer og søer. Skov er hegnet og har status af dyrehave, med en god bestand af rådyr, dådyr og krondyr.
Der er generelt nogle rigtige fine veje og stier at gå ad, og der er det vigtigt at huske, at i modsætning til Søheden Skov lige nord for, så er Pajhede privateje, og det betyder at man kun må færdes på veje og stier.