Mine udflugtsmål i Thisted Kommune

Agger

Agger er en af de vestkystbyer, der hver sommer besøges af rigtigt mange gæster. Her er en stor og dejlig bred sandstrand, som indbyder til alverdens feriefornøjelser. Det unikke ved Agger er dens placering ved både hav, sø, skov og fjord.

Agger Tange

Agger Tange strækker sig ud i vandet som en lang finger, der forsøger at nå Thyborøn på Harboøre Tange. Men det lykkes ikke de to tanger at mødes. Derfor er der passage mellem dem, så skibe fra Vesterhavet kan sejle ind i Limfjorden – om omvendt.

Her finder du en kort beskrivelser af og billeder fra spændende udflugtsmål i Thisted Kommune, og ikke mindst links til længere tekster på bloggen på Facebook

Bulbjerg

Som en skulder ved Jyllands vestkyst vender Bulbjerg sig op imod vinden. Den 47 meter høje knude af kalksten står, som har den netop rejst sig fra de bløde omkringliggende klitter. Men det har den ikke. Knuden er en oldgammel svend. Den er den nordligste del af Bulbjerg-øen, som er én af de mange øer i det hav, der dækkede Hanherred i stenalderen.

Bøgsted Rende

Bøgsted Rende er det sted på Thy-kysten, hvor plantagen når længst ud mod havet. Kun havklitten skiller bevoksningen fra stranden, og denne voldsomme kontrast er sikkert en af grundene til, at stedet har opnået et århundredgammelt ry som udflugtssted.

Hanstholm

I Hanstholm er der godt nok ingen fine sandstrande eller maleriske gamle fiskerhuse. Men tag ikke fejl. Hanstholm har meget at byde på for dig, der er på jagt efter det rå og upolerede, er nysgerrig efter at indsnuse atmosfæren i en levende fiskerihavn eller er historisk interesseret.

Lodbjerg Klint

Selve kystklinten er op til 10 meter høj og består af moræneler og glimmerler, der stikker ud fra klitten og af den grund kaldes »sorte næser«. Glimmerleret, som ligger nederst, er en marin aflejring, og her kan man finde fossiler af snegle og muslinger.

Nors Sø

Nors Sø er en karstsø. Søen har i modsætning til de fleste andre danske søer næsten ingen rørbevoksning, men til gengæld vokser der sjældne vandplanter i søen. Den fredede sø ligger i et smukt landskab, som grænser op til Hanstholm Vildtreservat samt Tved og Vilsbøl Klitplantager.

Stenbjerg Landingsplads

Ved Stenbjerg Landingsplads ligger en samling af de karakteristiske, hvide redskabshuse fra den tid, hvor der blev drevet kystfiskeri fra stranden. Her hev fiskerne bådene i land ved hjælp af et spil, og fangsten blev håndteret i husene, inden den blev solgt videre.

Tvorup Klitplantage

Plantagen er den ældste klitplantage i Thy. Størstedelen af arealet er tilplantet i sidste halvdel af 1800-tallet, men det er muligt at finde træer som er næsten 200 år gamle. Plantagen omgives mod vest af havet, mod øst af landbrugsområder, blandt andet den udtørrede Sjørring Sø, samt mod nord og syd af de store fredede hedeområder, Vangså Klithede og Ålvand Klithede.

Vandet Sø

Den 480 hektar store og op til 21 meter dybe Vandet Sø er en af landets reneste søer. Det er en såkaldt karstsø. Altså en næringsfattig sø på kalkbund, som har vandtilstrømning gennem sprækker i kalken.

Vigsø

Vigsø i Thy er en børnevenlig strand, hvor der er mange bunkere fra Anden Verdenskrig på stranden og i havet. Vigsø Batteriet var en del af fæstningsanlægene fra Anden Verdenskrig. I dag ligger nogle af batteriets bunkere frit på stranden, mens andre snart er dækket af havet.

Vorupør

Besøger man Nr. Vorupør en sommerdag, er der masser af liv i byen. Naturen, havet, molen og bådene på stranden har stor tiltrækningskraft på turisterne. Såvel lokale som turister nyder på sommeraftner en stor is på Landingspladsen, ved stranden eller ude på molen.

Østerild Klitplantage

Har man sagt Østerild, må man også sige fremtidens vindmøller. Netop her i klitplantagen kan du se og opleve de nyeste vindmøller blive testet. Der er mulighed for både at studere dem på afstand og at få en guidet tur. Seværdigt er det også at opleve klitplantagens enorme variation, både geologisk – jorden er dels moræne og dels flyvesand – og naturmæssigt

Ålvand Klithede

Ålvand Klithede er et storslået og uberørt område med markante og let erkendelige parabelklitter. Fra de østligste klittoppe ind mod Tvorup Klitplantage er der frit udsyn til havet, kun afbrudt af Kystvejen. Den centrale del er habitat- og fuglebeskyttelsesområde samt landskabsfredet. Færgegårds Sig er et spændende klitsøområde, som ligger inde i plantagen.

Vejlerne

Vejlerne er Nordeuropas største fuglereservat og et af de vigtigste områder for ynglende og rastende vandfugle. Her ligger Skandinaviens største sammenhængende rørskove, og udstrakte enge og søer sikrer faste levesteder for store bestande af trængte vandfugle. Flere end 300 fuglearter er registreret i Vejlerne, heraf 130 ynglende. Mindst 10 fuglearter har deres vigtigste, danske levested her.

Lyngby

Lyngby ligger så langt ude i klitterne, at man næsten tror, man er nået til verdens ende. Fortsætter man gennem byen videre mod vest, kommer man ad en snoet vej til kystskrænten og stranden.